30 Mart, 2023

Whey Protein ile Yumurta Akı Proteini Arasındaki Fark

Yumurta akı proteini yağ ve karbonhidrat bakımından yok denecek kadar zayıf olmasının yanı sıra protein değeri çok yüksek olmasından dolayı sporcular için çok değerli bir protein kaynağıdır. Vücut geliştirme & fitness gibi sporlar ile ilgilenenler protein ihtiyacını genellikle yumurta tüketerek yumurta akı proteininden karşılar.

Günümüzde yumurta tüketiminin yanı sıra protein tozu ile ilave takviye kullanan sporcuların büyük bir çoğunluğu whey protein tozu tüketmektedir. Whey protein tozu yani peynir altı suyu proteini ile yumurta akı tozu (egg White powder) arasında ne fark var? Yumurta akı tozu da protein tozu mu? Gibi bir çok soru ve bilinmezlik içerisinde bir çok sporcu. Whey protein ile yumurta akı proteini arasındaki farklar konusunda tüm kafa karışıklığınızı gidermek istiyoruz.

Öncelikle; Evet. Yumurta akı tozu ürünleri de protein tozudur. Yumurta akı proteinidir.


Neden Bir Çok Sporcu Whey Tercih Ediyor?

Yumurta Akı Tozu - Egg White Powder
Yumurta Akı Tozu - Egg White Powder

Sindirim hızından dolayı. Whey (peynir altı suyu) proteini yumurta akı proteinine kıyasla vücut tarafından daha hızlı sindirilmektedir. Fakat vücut tarafından tamamen emilmez. Üretiminin de daha yaygın olmasından dolayı tercih edilme ve seçeneği yumurta akı proteinine kıyasla daha fazla görüyoruz.


Yumurta Akı Tozunun Daha Verimli Olduğu Doğru mu?

Evet doğru. Yumurta akı proteini whey proteine kıyasla vücut tarafından orta hızda sindirilen bir protein kaynağıdır. Fakat; uzmanlar tarafından insan vücudu için en verimli proteinin yumurta akı proteini olduğu kanıtlanmıştır. Et proteininden bile önce gelmektedir. Yumurta akı proteini, insan vücudu tarafından tamamen emilerek %100 fayda sağlayan tek protein kaynağıdır. İlave olarak doğal ve kusursuz bir amin asit dizilimi vardır. Bu nedenle etki / verim açısından yumurta akı proteini daha önde gelmektedir. Laktoz intoleransı olan sporcular ise whey protein kullanamadığı için yumurta akı tozları laktoz içermediği için güçlü bir alternatiftir.